ATIK SU ARITMA VE GİDER TEMİZLİĞİ
Konutlar ve ticari işletmeler kullandıkları katı/ sıvı yağlar, gres yağı vb. pamuk, kağıt, sigara gibi atıkları drenaj borularına uygunsuz ve fazla miktarda verdiklerinde ve/veya gider borularında zaman içinde meydana gelen yıpranma ve daralmalar nedeniyle oluşan birikinti sonucunda, giderler bir süre sonra tıkanabilir. Bu da atık suyun ev ve işyerlerinde geri tepmesine ve/veya borular içerisinde zaman içinde oluşan birikinti nedeniyle ortamın kötü kokmasına neden olabilir.
ATIK SU ARITMADA KULLANILAN ÜRÜN: WASTE DIGESTER
Waste Digester; Atık suyu hızlı bir şekilde arıtmak ve oluşan kötü kokuyu gidermek için kullanılan gramında yaklaşık beş milyar canlı organizma (155 milyar/ons) içeren bakteri ve enzim konsantresidir.
WD ETKİ MEKANİZMASI:
Yağların YıkımıGres yağı, katı yağlar ve sıvı yağlar gibi suda çözünmeyen maddeler, evsel atığın %25-50 ‘sini oluşturur. Waste Digester önemli miktarda lipaz enzimi oluşturan doğal bakteriler içerir. Bunlar yağları parçalar ve hızla sindirir.
Waste Digester’ın düzenli kullanımı atık sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Yağların ortamda tabakalar oluşturmasını, toplanmasını ve adeta yapıştırıcı görevi görerek sistemi tıkamasını önler.
Deterjanların YıkımıAlkil Benzen Sulfonat (ABS) ve Sodyum N-Dodesil Benzen Sulfonat (LAS) vb gibi sentetik deterjanlar temizlikte kullanıldıklarında sistemlere giren oksijen miktarını azaltır. Oksijen transferinin engellenmesi, atık su arıtma ünitelerinin kapasitesini %30-40 oranında azaltır.
Waste Digester bu deterjanları etkin ve hızla yıkan bakteriler içerir. Böylece deterjanların ortamda kalma süresi kısalır ve atık suyun Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOD=Biochemical Oxygen Demand ) ve Kimyasal Oksijen İhtiyacını (COD=Chemical Oxygen Demand) ) azaltır.
Selülozün YıkımıPamuk, kağıt, sigara gibi selüloz içeren atıklar, belediye ve işletmeler için giderilmesi en zor maddelerdir. Selüloz maddesi, waste digester’ın içeriğindeki bakterilerce üretilen selülaz enzimi ile parçalanır. Böylece sert yapıdaki selüloz, suda çözünebilir sıvı hale dönüştürülür.
WD KULLANIM ALANLARI:
* Endüstriyel Atık Su Sistemleri
* Evsel Atık Su Sistemleri
* Kırsal Alan Atık Çukurları
* Septik Tanklar ,
* Rögarlar,
* Toplama Sistemleri, ve Damlatmalı filtreler v.b
WD AVANTAJLARI:
* Atığın daha etkili parçalanmasını sağlar.
* Tıkanma sorunlarını çözer.
* Biyolojik oksijen ihtiyacını azaltır (BOİ).
* Askıda katı maddeyi azaltır (AKM).
* Hidrojen Sülfürü azaltır.
* Amonyak seviyelerini düşürür.
* Fosfor seviyelerini azaltır.
* Nitrit ve Nitrat seviyelerini düşürür.
* Kötü koku problemini giderir.
* Atığı pompalamak için daha az sıvı gerekir.
* Sıvı atığı arıtmak için gereken harcama maliyetlerini azaltır.